Nationaal Heksenmonument

Zaterdag 03 juni 2023

Zaterdag 3 juni organiseerde Stichting Nationaal Heksenmonument op ten minste twintig plaatsen herdenkingen van de heksenvervolgingen. Ook was het een actie om te vragen om een landelijk heksenmonument, waarvoor gedoneerd kan worden via hun website. In Roermond was er ook een aangrijpende herdenking ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de historische heksenvervolgingen. De herdenking vond plaats op de Galgenberg, de plek waar de vermeende heksen onrechtvaardig zijn terechtgesteld. Het evenement, onder leiding van onder andere tarot- en handlezeres Madam Elisabeth, trok een groot aantal deelnemers en creëerde een indrukwekkende sfeer van verbondenheid en reflectie.

Tijdens de herdenking werden de namen van de slachtoffers voorgelezen, een moment dat diepe emoties opriep bij de aanwezigen. Want tijdens het moment waarop de namen werden uitgesproken veranderde de wind plotseling tot een krachtige bries. Dit onverwachte natuurverschijnsel werd gevolgd door een indringende stilte, die zichtbaar en voelbaar was.

De herdenking van vandaag is een belangrijk eerbetoon aan degenen die in het verleden ten onrechte beschuldigd, vervolgd en veroordeeld zijn wegens vermeende hekserij. Het is een pijnlijke herinnering aan een tijd waarin bijgeloof en onwetendheid hebben geleid tot tragische gevolgen voor talloze onschuldige mensen.

Historische feiten tonen aan dat Roermond, net als vele andere plaatsen in Europa, in het verleden geconfronteerd werd met heksenvervolgingen. De Galgenberg werd gebruikt als executieplaats voor degenen die van hekserij beschuldigd werden. Het is van belang dat we hun herinnering levend houden en stilstaan bij het onrecht dat hen is aangedaan.

Deze herdenking biedt een gelegenheid om bewustzijn te creëren over het verleden en om samen te werken aan een wereld waarin geloof in bijgeloof plaatsmaakt voor verdraagzaamheid en respect voor diversiteit. Het is van groot belang dat we lessen trekken uit de geschiedenis en ons inzetten voor een samenleving waarin iedereen gelijkwaardig behandeld wordt, ongeacht hun overtuigingen.

Vandaag waren we stil, maar onze stilte spreekt boekdelen. We eren de herinnering van de slachtoffers en beloven dat we hun verhaal nooit zullen vergeten.

Meer informatie? www.nationaalheksenmonument.nl

 

Terug naar overzicht