Susan Smit: De wijsheid van de heks!

Donderdag 10 februari 2022

In editie 1 mochten wij bij Susan Smit op de thee. Zij was het allereerste interview wat wij mochten afnemen voor HX en daarmee is de lat natuurlijk direct lekker hoog gelegd. Het werd niet alleen een boeiend verhaal, maar ook ontzettend gezellig. Susan vertelde openhartig over haar leven en over wat 'heks-zijn' voor haar inhoudt. Vanaf editie 2 is zij voor ons een vaste rubriek gaan invullen. Nu mochten wij in samenwerking met haar en uitgeverij Lebwoski voor editie 3 een mooie winactie inzetten voor haar nieuwste boek: De wijsheid van de heks.

Fragment uit het boek: 

In dit boek belicht ik zeven universele wetten, of hermetische principes, plus een die er als het ware doorheen stroomt (de Wet van Aantrekking). Het uitgangspunt is dat de werkelijkheid zich op alle niveaus (van de kleinste gedachte tot de belangrijkste gebeurtenis) volgens deze principes gedraagt. Deze mystieke esoterische leringen, zoals de Wet van Polariteit en de Wet van Mentalisme, worden gedateerd tot vijfduizend jaar terug in de tijd. De oude religie steunt op deze kennis, maar heeft het waarschijnlijk nooit zo benoemd. Hekserij kende immers geen heilige geschriften en geleerden. Wel kun je deze oude leringen in heksengebruiken en spreuken terugzien en vallen ze samen met de beginselen van magie en natuurbeleving.

Naast deze natuurwetten, die deels worden onderzocht en bewezen in de moderne kwantumfysica, zijn er heksengebruiken, mythen en spreuken die ik als uitgangspunten neem. Een ervan is de Drievoudige Wet ‘Alles wat je doet, komt in drievoud naar je terug’. En er is de sjamanistische techniek om je op andere bestaansniveaus, of zoals heksen zeggen ‘tussen de werelden’, te begeven. Tezamen vormen ze een fundament waar ik me als moderne heks bij thuis voel en dat me een basis geeft om me als mens te ontwikkelen en van dienst te zijn voor het geheel.

Het is mijn wens dat ook jij in aanraking komt met deze oude westerse wijsheid, of je nu besluit je verder te verdiepen in hekserij of gewoon eens wil kennismaken met de heks in jezelf. De levensbeschouwing bied ik niet aan om als waarheid aan te nemen, want dat zou regelrecht indruisen tegen hekserij als persoonlijke ontwikkelingsweg, maar om deze te toetsen, te onderzoeken en er je eigen ervaringen tegen af te zetten. De levensfilosofie van hekserij is ook al niet bedoeld als ‘zelfverbeteringstraject’, maar om het wilde in jezelf wakker te schudden; om het instinct, het ontvankelijke deel van jou tot leven te wekken en je band met de verborgen wereld achter de fysieke werkelijkheid en met het heilige te vernieuwen. Dat beschouw ik als de wijsheid van de heks.

De wijsheid van de heks is vanaf april verkrijgbaar en te winnen bij ons!

Fotografie: Yvette Kulkens

Terug naar overzicht